Széchenyi 2020 Pályázati közlemények

Kedvezményezett neve:
KAYS Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe:
Prototípus fejlesztés a Kays Kft-nél

A szerződött támogatás összege:
48 904 276 Ft

A támogatás mértéke:
56,7708%

A projekt befejezési dátuma:
2018.10.31.

Projekt azonosító száma :
GINOP-2.1.7-15-2016-02235

A megvalósítás helye:
Telephely:
9028 Győr, Régi Veszprémi út 14-16.

Térkép:

A projekt tartalmának bemutatása:

A GINOP 2.1.7-15-2016-02235 számú, „Prototípus fejlesztés a KAYS Kft-nél”  című projekt során a KAYS kft korábban nem gyártható technikai műanyag alapanyag termékeket fejlesztett ki:

Rövid összefoglaló

Az új alapanyagok kifejlesztésének irányát az autóipar részéről felmerülő vevői igények adták, amely eredményeként, a cél, az autó súlyának csökkentése, a mechanikai tulajdonságok változatlansága mellett. Ehhez olyan alapanyagokra van szükség, amely elviseli azt, hogy az anyag belső, tömör szerkezetét gázzal „felhígítják” ugyanakkor a termék mechanikai tulajdonsága nem változik. Az elért súlycsökkenés a gépjármű emissziójának a csökkenését eredményezi.

Szintén a meglévő vevői igények alapján egy vezetőképes alapanyag kifejlesztését is célul tűztük ki, ami az elektronikai iparban kerül hasznosításra, s mely a rá vezetett áramot fogja vezetni.
Az új alapanyag bevonása, illetve hulladék anyagok felhasználása teljesen egyedi és új receptúrát jelent. A projekt során kifejlesztett receptúrák alapján előállított alapanyagok országos szinten teljesen egyediek és új technológiát képviselnek. A program során szerzett új ismeretek és tapasztalatok tovább hasznosíthatók az előre gyártott műanyaggyártás iparában és a jövőben új típusú elemek hozhatók létre, ezzel is növelve és kibővítve az ipar számára rendelkezésre álló lehetőségeket.

Alapanyagfejlesztés

Átfogó és részletes vizsgálatokat végeztünk, a minél hatékonyabb gyártás érdekében, mert a gyártástechnológia költséghatékonysága elengedhetetlen a piacképes termékeink életképességéhez.
Mindkét anyag gyártásához egyedi gyártási paramétereket határoztunk meg: a keverékösszetétel, gépbeállítások, csigakonfiguráció, csigakonfiguráció, csiga hőmérséklet, adalékok adagolásának módja, hűtőkád hőmérséklete, hűtőkád húzási hossza, a granulátum csomagolás előtti nedvességtartalma.

A kikísérletezett csigakonfiguráció lehetővé teszi, hogy olyan keveredést érjünk el, amellyel nem kell a gyártás során kétszer átextrudálni a teljes anyagmennyiséget, felére csökkentve ezzel a gyártási időt, selejtképződést és a minőségi hibák előfordulásának lehetőségét.

A projekt során végig együtt dolgoztunk német műanyagipari, kompoundáló szakértővel és a német piacon jártas értékesítőkkel, hogy olyan alapanyagot fejlesszünk, amelyek a lehető legjobban a vevői igényekre szabottak. A német szakemberek segítségével több vállalatnál végeztek próbákat a fejlesztés alatt álló alapanyagainkkal.
Mindkét alapanyagot műanyag hulladékként keletkezett kiindulási anyagokból is el tudjuk készíteni, ezáltal csökkenthetők a költségek, a kőolaj alapú alapanyagok felhasználása és a műanyaghulladék mennyisége.

INSTRON 3366 szakítószilárdság mérő beszerzése és beüzemelése

A megvásárolt INSTRON 3366 szakítószilárdság mérő készülékkel az autóipar számára teljesen elfogadható módon és minőségben tudjuk a műanyag alapanyag egyik kritikus paraméterét mérni. Az ISO 90001 minőségbiztosítási rendszerünk és az autóipari sztenderdek követelményei miatt, folyamatos és nagyszámú ellenőrző mérésre van szükség. Ezt költséghatékonyan csak egy ilyen, modern készülékkel tudjuk megtenni.


Termelésvezetőnk teszteli a műszert

A PLAST 2018 Milano szakkiállításon végeztünk piacfelmérést

A Tervezett FAKUMA kiállítás helyett technikai okok miatt az Olaszországban megrendezett PLAST 2018 MILANO kiállításon vettünk részt, hogy felmérjük a nyugateurópai felhasználók lehetséges igényeit, lehetséges felhasználási lehetőségeket. 17 tárgyalást folytattunk le potenciális felhasználókkal.


Magyar stand kiállítói


Értékesítőnk, Farkas Judit és Kaisz Krisztián ügyvezető tulajdonos
a PLAST Milano 2018 szakkiállításon

Új gépsor került beszerzésre, beállításra, tesztelésre.

A gyártáshoz beszereztünk, egy LEISTRITZ ZSE 60 HP40D típusú extrudert, amelynek csigaátmérője és adagolási, keverési képességei lehetővé teszik, hogy elhanyagolható állásidővel és selejt mennyiséggel gyártsuk a kifejlesztett anyagokat.

Az új csigakonfiguráció és az új extruder térfogati viszonyai miatt egyrészt homogénebben tud keverni a csiga, ezért nem szükséges teljesen homogénnek lennie az alapanyagnak. Ezzel csökkenteni tudtuk az alapanyag homogenizálásra fordított időt. Az új extruder térfogata és keverési képessége lehetővé teszi, hogy „gyengébb” minőségű alapanyagból is ugyanolyan minőségű végterméket tudjunk előállítani.

A KAYS Kft jó minőségben képes a vevők egyedi igényeire szabott tulajdonságok és színes alapanyagok előállítására. Az újonnan kifejlesztett mindkét alapanyag esetén olyan gyártástechnológiát fejlesztettünk ki, amelyben az legérzékenyebb színű natúr (fehér) alapanyag színtulajdonságai sem módosulnak. Erre alapozva a kifejlesztett alapanyagfajták egyedi vevői igények alapján történő színezését is meg tudjuk oldani, Jelentősen növelve ezzel piaci lehetőségeinket.

A projekt keretében kifejlesztett gázbefújásos és vezetőképes műanyag alapanyagot az ISO 90001 rendszerünknek megfelelően, kiváló és egyenletes minőségben, kevesebb lépésben tudjuk gyártani, mint a régebbi típusú gépeinken.


Leistritz ZSE 60 HP40D

A kifejlesztett receptúrák alapján előállított alapanyagok országos szinten teljesen egyediek és teljesen új technológiát képviselnek.

1: A Kaycom PA6 102-H/GF30-G gázbefúvásos fröccsöntésre alkalmas műanyag alapanyag prototípusnál értük el ugyanazokat a mechanikai tulajdonságokat, mint a helyettesíteni kívánt Kaycom terméknél, úgy, hogy még 8% fajlagos súlycsökkentést is elértünk.

2: A Kayconduct PC/ABS 190/4060-CF20 vezetőképes technikai-műanyag alapanyag prototípus esetén szintén elértünk 10% fajlagos súlycsökkenést, a könnyebb fajsúlyú ABS keverékkel. Mindemellett a Karbonszál és más adalékanyag adagolásával ugyanolyan vezetőképességet értünk el, mint a jóval nehezebb rézszál (vagy más fémszál) adagolásával elérhető. Mindkét alapanyagot műanyag hulladékként keletkezett kiindulási anyagokból

is el tudjuk készíteni, ezáltal csökkenthetők a költségek, a kőolaj alapú alapanyagok felhasználása és a műanyaghulladék.

Az anyagfejlesztéssel párhuzamosan, felmértük a legfontosabb német, export piacunkat

Potenciális vevőket és fejlesztési partnereket szereztünk autóiparban. Stratégiai célunk az autóipari beszállítói részarány jelentős növelése, a nagyobb hozzáadott érték és a nagyobb bevétel, nyereség eléréséhez. Ehhez minőségben és innovációs potenciálban is fejlődtünk a projekt által.


Székhely: 9200 Mosonmagyaróvár, Tűzliliom u. 39. Telephely: 9028 Győr, Régi Veszprémi út 14-16. Elérhetőségünk: +36 96 517 285 E-mail: uh.syak@ofni Minden jog fenntartva a Kays Kft. részére! 2016 | Impresszum | Adatvédelmi tájékoztató
Minden jog fenntartva a Kays Kft részére! | Impresszum | Adatvédelmi tájékoztató